Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Vad är väggspackel?
Väggspackel, eller väggspackelmassa, är ofta det vi menar när vi säger spackelmassa.
Väggspackel är en ofta ljusgrå massa med luftig konsistens och hårt ungefär som smör. Väggspackel finns i en uppsjö olika varianter, men finns ofta i hinkar på 3, 5, 9 eller 10 liter
Hur använder man väggspackelmassa?
Väggspackelmassa passar för en lång rad olika uppgifter. Härunder kan du läsa om 3 vanliga uppgifter med väggspackel.
Om du exempelvis ska helspackla en vägg, för att du ska sätta filtväv, glasfiberväv eller tapet, så är det avgörande för det slutliga resultatet att du har en jämn yta. Det betyder att alla hål och ojämnheter ska spacklas igen, och lös lös puts eller liknande ska tas bort och ytan ska spacklas.
Väggspackel är väldigt bra och enkelt att arbeta med, men det fungerar bara inomhus i torra utrymmen. Om man ska spackla garageväggen eller en vägg i uterummet, ska man istället använda ett cementbaserat spackel som tål både fukt, vatten och temperaturförändringar.
På nätet finns dessutom en rad väldigt snygga och spännande dekorationsspackel att använda inomhus. En del av dem, som t ex danska Kaos Designspackel, finns i mer än 1.000 olika nyanser och kan efterbehandlas så att de kan användas i våtrum. Det vidhäftar på allt från glas och kakel till möbler och lampor. Det ger oändligt många möjligheter för den kreative.
Viktigt om spackling!
Ett sugande underlag ska grundas först, t ex med en häftgrund. Det förhindrar fukten från att dras ut ur spacklet innan du hinner jämna till den. Och det får spackelmassan att vidhäfta bättre.
Speciellt med rullspackel
Om man inte har tålamod att smeta ut litervis med spackel på väggarna med en bred spackelspade, kan man istället använda en roller och en speciell rullspackel. Dock slipper man inte helt spackeln, när ytan ska jämnas till, men det är inte alls lika jobbigt.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Fråga:
Efter ett kraftigt regnoväder bildar vattnet stora pölar på plattorna. Finns det något sätt att leda bort vattnet, som inte kräver en ny infart?
Svar:
Du kan få regnvattnet att rinna bort genom att lägga en markränna, t ex Hexaline som visas här ovan. Det är en plastränna som täcks av ett galler som klarar biltrafik. Rännan kan sedan leda bort regnvattnet till exempelvis en stenkista. För att installera rännan på din infart behöver du ta bort en rad med plattor, så att det finns plats. Rännan ska gjutas fast, så att den ligger stadigt på infarten.
Det kostar cirka 600 kr för 3 meter. Till det kommer kostnaden för betong och eventuellt vidare avrinning.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Fråga:
Jag ska lägga nytt klickgolv i källaren, men jag har hört att det är svårt att såga snyggt i laminat. Vilken såg och blad ska jag välja?
Svar:
Det är sant att det kan vara en utmaning att göra ett snyggt snitt i laminatgolvbrädor.
Det är lättast att ta sig an uppgiften med en sticksåg, särskilt om du ritar upp på brädans ovansida och sågar underifrån. Det kräver dock att du har en sticksåg med stavhandtag. Laminat sliter på sågbladet och därför är det mycket möjligt att du behöver använda mer än ett blad till ditt nya klickgolv.
Du ska dessutom välja ett sticksågsblad som är till för att såga i laminat, eftersom det annars lätt spricker.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
En gång i tiden hade fönster bara ett syfte: att släppa in ljus i huset. Men idag är det bara en av många funktioner. För med ökande miljöfokus kom också fönsternas isoleringsförmåga. Och när alla hade vant sig vid två-glas-termofönster, kom energifönsterna med treglas och en osynlig film som skulle göra att solens värme kunde komma in i huset men inte ut igen. Det blev en inbesparing på både förbrukningen och kostnaden för värme.
Därför kan du idag välja fönster som i olika grad släpper in värme men inte ut - beroende på var i huset fönstret sitter. Och därför ingår fönsterna också i hög grad i husets uppvärmningskalkyl eller “det totala uppvärmningsbehovet” som experterna kallar det.
Dessutom är moderna fönster också en del av husets ventilation. De är nämligen utrustade med ventiler, så att de kan släppa in frisk luft i huset. På så sätt blir de en ännu viktigare del av ditt inomhusklimat, som ska ha en behaglig temperatur kombinerat med ett effektivt luftombyte - både av hänsyn till ditt och till husets välbefinnande.
Det finns alltså lite att hålla koll på när du väljer fönster.
Allt du behöver veta när du ska köpa fönster
I den här gör-det-självbeskrivningen har vi samlat allt du behöver veta när du köper nya fönster.
Vi går igenom:
karmen: ska du välja trä, aluminium eller plast?
glas: 2- eller 3-glas?
ventilation: ventil eller självventilerande?
Får du koll på de här 3 valen, ska det nog gå bra.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Ett takfönster släpper in mycket ljus och luft. Och så går det att vinkla så mycket att det nästan känns som en fransk balkong. Många förknippar tyvärr uppgiften med två hantverkare, en byggnadsställning och en skyhög faktura. Men så måste det inte vara, för med hjälp av en god vän kan du faktiskt själv sätta i ett helt nytt takfönster eller byta ut det befintliga mot en nyare modell.
I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du:
monterar ner det gamla fönstret
gör en korrekt avväxling (kapar några av takstolarna) efter samråd med ett proffs
monterar det nya fönstret.
Kort sagt: Vi släpper in ljuset i husets mörka rum.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Oavsett om fönstret ska monteras i träeller stenvägg, är det några saker som ska vara avklarade innan du kan börja montera det.
Du ska bland annat jämna till kanterna i fönsterhålet och palla upp fönstret så att det står exakt rakt.
Även små ojämnheter kan få stora konsekvenser när du börjar använda fönstret. Vår rekommendation är därför att du alltid kollar en gång extra med vattenpasset innan du skruvar fast fönstret - det gäller i både trä- och stenvägg.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Damm. Borrdamm, slipdamm, sågdamm. Damm ÖVERALLT. Köket är ombyggt och ser dyrt ut, men ett halvår senare hittar du fortfarande rester av borrdamm på översta hyllan i rummet bredvid.
En renovering smutsar ner, och du kan inte undvika att det behöver städas en del efteråt. Men om du bygger en dammvägg, så slipper du alltså mycket av smutsen.
Vad är en dammvägg?
En dammvägg, även kallat dammtält, är en avskärmning som begränsar byggdammet till det område där du arbetar.
Det låter kanske omfattande, men bara lugn. Du behöver inte bygga en hel vägg för att hålla dammet borta. Faktiskt kan ett par våder täckplast i många fall vara tillräckligt för att hålla det mesta inom ett litet inspärrat område.
Det är naturligtvis lättare om du kan begränsa dammet till ett enda rum och stänga dörrarna. Då kan du tejpa upp plast runt dörrkarmen, så att dammet inte kan komma ut genom små glipor.
I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du byggen en dammvägg. Vi visar 3 olika lösningar.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Träskydd är viktigt om du vill att ditt trä utomhus ska leva länge. Därför lönar det sig att underhålla alla träytor, så att de hela tiden är täta och skyddade så bra som möjligt.
Vi känner alla igen det: Vi fick inte gjort det i våras. Plötsligt blev det sommar, och då var det ju semester och vips - nu närmar sig hösten. Och sista chansen. För det är en riktigt bra idé att det spruckna trä som behöver det blir målat, innan frosten kommer och gör de skador som redan börjat synas ännu värre.
Fördelen med att måla framåt hösten är att träet som regel är väldigt torrt efter en lång, varm period. Så du kommer vanligtvis snabbt igång efter bara ett par dagars uppehållsväder. Så är det inte tidigt på våren, när det inte är ovanligt att det krävs flera veckors sammanhängande uppehållsväder för att träet ska torka ordentligt. Och torrt trä är en förutsättning för att färgen vidhäftar ordentligt.
Tänk på dagg
Du måste vara uppmärksam på att du inte har så många timmar om dagen att måla på, när du gör det på sensommaren. För daggen lägger sig tidigare och tar längre tid på sig att försvinna, så du kan komma igång först en bit in på dagen.
Inför nästa vår kan du glädja dig över att du redan HAR målat och träet är starkt, snyggt och intakt - och skyddat på allra bästa sätt.
En ren och torr yta utan ojämnheter och lösa bitar är en grundläggande förutsättning för att du ska få ett bra resultat. Därför ska du se till att rengöra träet ordentligt, innan du sätter igång och börjar måla.
Mät fukten i träet
När du målar utomhus är det en riktigt bra idé att använda en fuktmätare innan du sätter igång. Den mäter ganska exakt fukthalten i träet, så att du är säker på att träet är tillräckligt torrt när du målar. Huvudregeln är att träet inte ska ha en fukthalt över 15 procent när du målar. Annars är risken att färgen inte vidhäftar ordentligt.
Vattnet tränger in i träet under färg som flagnat
Fukten kan tränga in i även den minsta spricka i träskyddet och ner i träet. När frosten kommer kan det få fukten att vidga sig så att träfibrerna slits isär. Det får färgen att lossna, och den börjar flagna av. Så för det optimala skyddet av ditt trä, är det viktigt att den målade ytan är helt intakt - utan sprickor eller flagnad färg.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Takbeslagen, som finns i olika färger, kommer från tyska Profi Metall & Technik (www.profimetalltechnik.de).
Här används de tillsammans med ett utetak som finns som byggsats (med alla delar) på www.gutta.de i olika storlekar i både svart och vitt. Totalmåttet på vårt utetak är 406 x 426 cm.
Men beslagen kan mycket väl användas tillsammans med ett utetak som du bygger själv från grunden.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Ladda ner gör-det självbeskrivningen
I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du bygger ett utetak med de smarta beslagen. Du måste vara försiktig när du lossar takpannorna och noggrann med stadig förankring av beslagen. Vi går igenom hur du:
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Gipsskivor, fibergips, golvgips, lättbetong, våtrumsgips. Det är alla byggmaterial som du garanterat känner till och kanske har provat att arbeta med. Men visste du att det finns en skiva som kan ersätta dem alla och som till på köpet väger en bråkdel av de ovan nämnda och i många fall också är lättare att arbeta med?
Skivor av cellplast, som även kallas extruderad polystyren (XPS), har funnits på marknaden i flera år men blir ofta förbisedda när det är dags att bygga - kanske p g a det relativt hög priset, kanske för att skivorna ofta tros vara något som bara används till väggar i våtrum. Men de lätta skivorna av luft kan mycket mer än så.
Ska du t ex bygga en stabil skiljevägg eller förlänga en befintlig vägg, är skivor av lättbetong ofta det självklara valet. Men trots sitt namn är det en tung lösning, som kräver både tid och teknik.
En skumplastskiva är så stor att den når från golv till tak, och med hjälp av en såg, några skruvar och lite lim har du på bara några minuter byggt din vägg.
Ladda ner gör-det-självbeskrivningen
I den här gör-det-självbeskrivningen får du veta mer om de smarta cellplastskivorna. Du kan bland annat lära sig hur du arbetar med cellplastskivor, få inspiration till olika projekt, och så kan du läsa om varför de är som gjorda för att bygga möbler av.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
TIPS: 90° vinkel
De flesta har inte tillgång till en flera meter lång vinkelhake att använda för att mäta upp 90°-hörn. Men det finns det lösningar på.
Man tar tre brädor och sågar upp dem t ex 90, 120 och 150 cm långa (eller 150, 200 och 250 cm).
De tre brädorna sammanfogas med en skruv i vardera hörn, och då får du faktiskt en rätvinklig triangel.
Förhållandet mellan de tre sidorna i triangeln är 3:4:5, och många känner nog igen metoden från skolan som Pythagoras sats: a2 + b2 = c2.
Smart verktyg: Stolpvattenpass
Stolpvattenpasset är smart, för det är försett med flera libeller, så att man samtidigt kan mäta om en stolpe står rakt åt båda hållen. Då slipper man flytta runt det vanliga vattenpasset och riskera att knuffa stolpen ur läge.
Vattenpasset spänns fast på stolpen med ett slags gummiband, så man har händerna fria för att räta upp stolpen. Den tredje libellen används när man ska kolla om något är vågrätt, precis som med ett traditionellt vattenpass. Men även då är det smart att man kan spänna fast redskapet, så att den inte ramlar ner i tid och otid.
Det kostar från under hundralappen, för de enklaste modellerna, och uppåt. Finns både i bygghandeln och på nätet.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Hur påförs träolja?
Oljan påförs med roller, pensel eller trasa, beroende på hur stor ytan är och hur många vrår och fördjupningar den har. En stol med ornamentering oljas bäst med trasa, medan ett golv behandlas med roller eller bred pensel på skaft. Trädgårdsmöbler är lättast att stryka med pensel.
Oavsett hur man väljer att påföra oljan är det viktigaste att den överflödiga oljan ska torkas bort ordentligt när den har fått tid att tränga in i träet. Annars kommer oljan att härda och lägga sig på ytan som något som liknar små blanka och fetaktiga sjöar. Dessa är det omöjligt att torka bort, så de måste slipas ner med sandpapper. På förpackningen kan man läsa efter hur lång tid oljan ska torkas bort. Det kan vara allt mellan en kvart och 2 timmar.
Träolja: Förbrukning
Träolja finns i allt från små kvartslitersflaskor med teakolja till stora 10-litersdunkar med trall- eller golvolja. På en del tillverkares hemsidor finns möjlighet att räkna ut förbrukningen så att man lätt får koll på hur mycket som behöver köpas in. I det här exemplet beräknas hur mycket olja som går åt till en yta på 20 m2 som ska strykas två gånger. Om träet suger mycket, behövs det mer olja.
Utemöbler: 3,1 liter/20 m2.
Trädäck: 2,9 liter/20 m2.
Ljust trägolv: 3,5 liter/20 m2.
Exotiskt trägolv: 2 liter/20 m2.
Köksbänk: 3-3,5 liter/20 m2.
Viktigt om träolja!
Trasor som är indränkt i olja kan självantända. Så de ska förstöras, dvs köras till återvinningen. Innan de hamnar där ska de förvaras lufttätt, t ex i en glasburk med tättslutande lock eller en tät plastpåse.
Speciellt med linolja
Rå, kallpressad linolja består av mycket små molekyler som tränger djupt ner i träets porer. När oljan har påförts, härdar den långsamt (3-6 dagar) genom att uppta syre och under påverkan av uv-strålar. Under härdningen utvidgar sig oljan med upp till 20% och gör träet starkare.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
IR termometer
En IR termometer är ett smart och smidigt verktyg med många olika användningsmöjligheter.
Här under kan du läsa om vad du kan använda en IR termometer till, hur den fungerar och vad du ska titta på när du ska köpa en IR termometer. Du får också en flera bra tips på hur du får så exakta mätningar som möjligt när du använder en IR termometer.
Så fungerar en IR termometer
En IR termometer fungerar genom att en lins i termometern fokuserar den infraröda energin och skickar den vidare till en detektor, som därefter konverterar energin till en elektronisk signal. På den IR termometerns display visas den elektroniska signalen som en temperaturenhet.
Med en IR termometer kan man därför göra temperaturmätningar på avstånd och helt utan kontakt med det föremål/den yta som ska mätas.
Här kan du använda en IR termometer
En IR termometer kan användas till många olika mätningar. Du kan bl.a. använda den till:
Avslöja värmeläckor i ditt hus – både utomhus och inomhus
Mätning av temperatur på svårtillgängliga platser
Att kontrollera golvvärmen och se om den värmer som den ska
Temperaturmätning vid matlagning
Nedan kan du läsa mer om några av möjligheterna med en IR-termometer.
Kontrollera husets värmeavgivning med en infraröd termometer
Är ditt hus ordentligt isolerat? Eller sipprar värmen ut till gråsparvarna? Med en IR termometer kan du lokalisera de ytor där ditt hus behöver extra isolering, och var allt för mycket värme därför läcker ut. På det viset kan du både sänka värmekostnaden och samtidigt vara snäll mot miljön.
Bor du i ett hus med stora temperaturskillnader inomhus är en hög värmekostnad dock inte ditt enda problem. I hus med stora temperaturskillnader är det nämligen större risk för att det bildas kondens på de kalla väggarna – och det älskar mögelsvamparna.
Det finns med andra ord många goda anledningar till att lokalisera de ställen där värmen pyser ut ur ditt hus.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Hitta läckorna utifrån med en IR termometer
Med en IR termometer kan du snabbt och lätt se värmeavgivningen på ytterväggen av ditt hus. När du ska mäta temperaturen på husets yttervägg är det viktigt att du mäter temperaturen på flera utvalda ställen på ytterväggen. Du kommer förmodligen uppleva att väggen är varmare på vissa ställen, och det kan bero på ofrivillig värmeavgivning. OBS! Du bör göra dina mätningar på molniga dagar. Under soliga dagar kommer solen att värma upp väggen vilket kan ge ett missvisande resultat.
Ett stort värmeutsläpp på husets yttervägg kan bero på olika saker. En orsak kan vara att isoleringen i Skalmuren har fallit samman. En annan orsak kan vara att det finns en köldbrygga i väggen, t.ex. i form av en betong-/stålbalk.
Många kommer dessutom uppleva, att värmen sipprar ut vid fönstren. Är detta fallet kan värmeutsläppet vara ett tecken på att fönsterkarmarna behöver nya tätningslister, att fogen inte är tillräckligt isolerad eller att fönstret helt enkelt är dåligt konstruerat.
Hitta läckorna inomhus med en IR termometer
En kraftig temperatursänkning, ett kallt hörn eller drag vid fönster och ytter- och altandörrar kan vara tecken på värmeläckor inomhus.
Metoden för att mäta temperaturskillnad inomhus är den samma som utomhus – mät på flera olika ställen på väggen. Utifrån dessa mätningar kan du få en indikation på om ditt hus är tillräckligt isolerat.
Kontrollera golvvärmen med IR termometer
Den IR termometer kan användas till att se exakt var slangarna till golvvärmen ligger på bad- eller vardagsrummet. Du kan även se om golvvärmen fungerar som den ska genom att mäta temperaturen på golvytan på flera olika ställen på golvet.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Använd IR termometer vid matlagning
Ja, det stämmer, du kan faktiskt använda en IR termometer i köket.
Har du ingen sockertermometer – eller är du bara trött på att diska den varje gång du har doppat den i en skål med smält choklad, en panna full med varmt smält socker eller liknande? Då borde du skaffa dig en IR termometer.
På en bråkdel av en sekund kan du se yttemperaturen på chokladen, krämen, sockermassan eller glasyren – utan att behöva använda en vanlig sockertermometer. Enklare än så blir det inte.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Checklista vid köp av IR termometer
Ditt val av IR termometer beror i hög grad på vad du ska använda den till (och hur tjock din plånbok är).
Det finns dock några saker du bör ha koll på oavsett vad när du köper IR termometer:
Mätintervallet: Visar hur låg och hög temperatur termometern kan mäta.
Optikens spridningsvinkel: Spridningsvinkeln är en indikation på hur stor yta som kan mätas från ett visst avstånd.
Noggrannheten: Ingen IR termometer mäter helt exakt, och mätningarna kommer därför aldrig bli 100 % korrekta. De flesta IR termometrarna på marknaden har en noggrannhet på +/- 1 till 3 °C.
Pris på IR termometer
IR termometrar finns från några hundra kronor till flera tusen. De flesta klarar sig gott med en av de billigare modellerna, men ta dig en funderare på vad du ska använda termometern till innan du köper den.
Om du planerar att använda din IR termometer i ditt arbete bör du satsa på en av de mer exakta termometrarna på marknaden. Ska du däremot använda din IR termometer till små mätningar i hemmet klarar du dig fint med en billigare och lite mindre avancerad modell.
Tips för temperaturmätning med IR termometer
Det är enkelt att använda en IR termometer – när man väl vet hur man ska göra för att få en så noggrann temperaturmätning som möjligt.
Därför har vi samlat en handfull bra tips för temperaturmätning med IR termometer:
Tänk på att du bara kan mäta yttemperatur med en IR termometer.
Stäm av mätavståndet med den IR termometerns fokus (det vill säga förhållandet mellan mätavstand och mätområde)
Justera den IR termometern efter den omgivande temperaturen.
Mät direkt på materialen. Om materialen t.ex. ligger i en papplåda ska lådan öppnas och mätningen ska göras ned i lådan – annars mäter du papplådans yttemperatur och inte själva materialets.
Mät alltid på det samma plats om du ska läsa av temperaturen på ett bestämt material flera gånger och över en längre period.
Ska du mäta temperaturer på husets yttervägg ska du alltid göra mätningarna när det är mulet väder.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Problem:
Jag bygger en trappa, men är osäker på hur höga och djupa stegen ska vara. Hur kan jag räkna ut det?
Lösning:
Det finns en formel för att räkna ut stegavstånden för den perfekta trappan, som känns naturlig att gå i: 2 x steghöjd + stegdjup = 63 cm.
En vuxen människas steg är 63 cm, så det är det vi ska använda oss av i våra uträkningar. Det rekommenderas att en trappas steghöjd, alltså höjden mellan stegen, är mellan 15 och 18 cm.
Om vi tar utgångspunkt i en steghöjd på 15 cm, kan vi alltså räkna ut att stegdjupet måste vara 33 cm. Hur många trappsteg du sedan ska ha i din trappa beror så klart på hur mycket plats du har i rummet.
Golvbeläggning på rulle och plattor limmas fast i ett 100 % plant underlag. Även pyttesmå ojämnheter syns, så ett lager självnivellerande golvspackel är ofta en förnuftig investering.
Ska t.ex. en bänkskiva kläs med linoleum, måste man först rensa och torka av ytan noggrannt. Sedan appliceras vitt trälim i ett jämnt lager med en spackel eller en roller.
När linoleumet är lagt på skivan dras det lite fram och tillbaka så att limmet masseras in i både linoleumet och skivan. Du kan även plana ut det genom att rulla ytan med en tjock rundstav.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Viktigt om linoleum!
Linoleum tål inte brunsåpa, klor, salmiak, skurpulver och sura rengöringsmedel. Dessa medel får linoleumet att se väldigt slitet och gammalt ut. Istället används ett milt och pH-neutralt medel.
Speciellt med linoleum
Limmat linoleum kan hålla i 100 år, men efter ”bara” 20-30 år är det som fastsvetsat. Så ska du ta bort det kan du med fördel hyra en lamellfräs, som kan fräsa bort linoleumet och det mesta av limmet. De sista limresterna får du ta bort med hyvel och slipmaskin.
Linoleum: Dimensioner
Linoleum på rulle till golv finns vanligtvis i tjocklekarna 2,5 och 3,5 mm. Möbellinoleum är 2 mm tjockt, medan linoleum till anslagstavlor är 6 mm tjockt. Det brukar vara ca. 2 meter brett, och rullarna har en längd på 28-33 meter, men du kan beställa på längdmått.
Linoleumplattor för limning är vanligtvis 2,5 mm tjocka och finns i många olika mått, t.ex:
15 x 100 cm
25 x 25 cm
25 x 50 cm
25 x 100 cm
50 x 50 cm
50 x 75 cm
Klickplattor är knappt 10 mm tjocka och finns i följande dimensioner:
30 x 30 cm
30 x 60 cm
30 x 90 cm
Linoleum: Färger och mönster
Linoleum finns i en massa olika färger och mönster. Tidigare hade färgerna en tendens att blekna med tiden, men det problemet har tillverkarna nu löst.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Klinker ska ligga på ett hårt, fast underlag. Annars knäcks fogarna, och kanske även plattorna. Det kan både murare och vi andra som har försökt, skriva under på. Att klinker inte kan läggas på ett trägolv har därför länge varit en sanning. Men det GÅR.
Skivor löser problemet
När fogar och klinker knäcks på ett trägolv, beror det på träets förmåga att dels ge efter, dels att svälla och dra ihop sig i takt med att luftfuktigheten stiger och sjunker. Det håller inte de styva fogarna och plattorna för i längden. Men genom att lägga ett styvt och fast lager mellan trägolv och klinker kan vi skapa ett undergolv som är så stumt att de problemen aldrig uppstår. Och här får vi hjälp av fibergipsskivor.
De speciella fibergipsskivorna
De speciella fibergipsskivorna som är framtagna för att ligga på golv, är så styva, att de inte låter sig påverkas av trägolvet under. Och när vi säkrar upp ytterligare genom att både limmet som plattorna sitter fast med, och fogen mellan plattorna är av en flexibel typ som kan klara lite större påfrestningar än vanligt lim och fog, ja då har vi banat väg för snyggt och hållbart klinker på ett trägolv. Och när vi nu ändå håller på att göra om hela den underliggande konstruktionen, kan vi lika gärna lägga in värme och få ett varmt och skönt golv.
TIPS: Återanvänd golvbrädorna
Om de golvbrädor du tar loss är lika tjocka kan du använda dem när du bygger upp det nya golvet.
Ladda ned hela artikeln och hämta en steg-för-steg-beskrivning av projektet.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Innan du gjuter golv i badrummet
Innan du börjar gjuta ditt nya badrumsgolv måste du kontrollera golvets bärförmåga. Det ska trots allt bära ganska stor vikt. Renoverar eller utvidgar du ett befintligt badrum behöver du även anlita i en VVS:are och en elektriker som kan avlägsna de installationer som är i vägen för ditt arbete.
Gjut betonggolvet på stål
När du ska gjuta ditt badrumsgolv kan du hålla nere tjockleken genom att gjuta det ovanpå spårskivor. Det är tunna metallskivor som kan användas till golvvärme, men som även styrker ditt betonggolv, oavsett om du vill ha värmeslangar i eller inte. Det innebär att golvet inte blir extremt tungt, och även att du inte behöver få ett väldigt högt golv, så att du måste ta ett steg ned när du går ut från badrummet.
Även för badrum på övervåningen
I artikeln du kan ladda ned här gjuter vi ett badrumsgolv i en lägenhet. Det går alltså att gjuta golvet på övervåningen i en villa eller etagelägenhet (du måste bara vara säker på att det underliggande bjälklaget håller).
Oavsett var du gjuter golvet måste det naturligtvis ha fall mot avloppet.
Tätheten är avgörande när du gjuter golv i ett våtrum. Och det gäller inte bara på själva golvet, som ska ha tätskikt innan du lägger kakel eller annat på, utan även på de omslutande väggarna.
Exakt hur du bygger en lätt vägg som uppfyller alla krav visar vi dig också i den utförliga steg för steg-guiden.
När man ska lägga värmegolv undrar man oftast över två saker. Det ena är vad man behöver och det andra är rent praktiskt hur man går tillväga.
– Som privatperson lägger man oftast golvvärme bara en gång i livet och då är det inte lätt att veta hur man gör. Många vill veta hur man lägger golvvärme och vi har därför tagit fram en komplett golvvärmeguide som enkelt visar hur du gör. Guiden är utformad så att vem som helst ska kunna göra det själv, säger Emile Frantzen, VD Flooré AB.
Floorés golvvärmeguide hittar du på floore.se och det enda du behöver göra är att svara på några korta frågor innan du får en inköpslista med förslag på produktpaket för ett komplett golvvärmesystem från din närmaste återförsäljare. När du sedan ska lägga golvvärme följer du installationsanvisningarna via bilder och videoklipp med enkla steg-för-steg-instruktioner.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Varma golv på bara tjugo minuter
Flooré AB är ledande leverantör av vattenburen golvvärme och tillhandahåller en patenterad golvvärmeskiva som är lätt att installera och lägga på vilket underlag som helst. Golvvärmeplattorna består av aluminiumbeklädda EPS-skivor som är extremt tunna, från 13 millimeter. Detta gör att du kan installera värmegolv i bostäder med olika golvtyper och även där golvytan är begränsad.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Materialet i skivorna gör att värmen kommer inom tjugo minuter och fördelas jämnt över hela golvet. Flooré tillverkar egna golvvärmeskivor och har allt för ett komplett golvvärmesystem.
Så kan du göra enkla energibesparingar
Med Floorés Smart Home får du full kontroll på flödet och vattnets temperatur i golvvärmeslingorna. Du kan själv styra och reglera golvvärmen direkt via app i mobilen.
– Du kan göra enkla energibesparingar genom att sänka temperaturen i golvvärmen när du inte är hemma. När du är på väg hem kan du istället höja värmen så att golven blir perfekt varma när du kommit hem.
Image may be NSFW. Clik here to view. Image may be NSFW. Clik here to view.
Det är inte så mycket effekten eller sugförmågan som väcker vår begeistring. För här ligger Kärcher på samma nivå som konkurrenterna i samma prisklass. Det är snarare de många funktionerna och dess spännvidd som får oss att rekommendera den. För trots hög sugförmåga och en kapacitet på 30 liter, är maskinen relativt kompakt jämfört med andra grovdammsugare i samma klass.
Grovdammsugare är specialiserade på att hantera det mycket fina damm som uppstår t ex när du borrar eller fräser spår och som på kort tid kan ta livet av en vanlig dammsugare. Här hamnar Kärchers automatiska filterrengöring på plussidan. Vid normal användning rengörs filtret från det fina dammet varje gång du stänger av dammsugaren. Men vid speciellt smutsigt arbete kan du också få maskinen att rengöra sig efterhand - utan att förlora sugförmåga vid rengöring. Det görs automatiskt via ett lufttryckssystem som blåser luft genom filtret. Det slår till maskinen, men annars märker du inte av det. Filtret går för övrigt att tvätta och sägs klara minst 130 kilo fint damm innan det behöver bytas.
Du kan naturligtvis koppla olika elverktyg till dammsugaren, så att den startar automatiskt när du börjar jobba. Och den både sätts på och stängs av snabbt.
SLUTSATS
9,5
Kombinationen av styrkan, ett genialiskt filterrengöringssystem och många tillbehör, som kan fästas på dammsugaren, gör maskinen från Kärcher till väldigt allround. Priset är ganska högt, men du får vad du betalar för.