Quantcast
Channel: Gör Det Själv
Viewing all 219 articles
Browse latest View live

20 reparationer du klarar på en helg

$
0
0
Efter ett antal år kommer många dörrhandtag att börja hänga. Orsaken är ofta att träet som rosetten (ringen) är fastskruvad i, inte längre kan ”hålla uppe” skruvarna.
Efter ett antal år kommer många dörrhandtag att börja hänga. Orsaken är ofta att träet som rosetten (ringen) är fastskruvad i, inte längre kan ”hålla uppe” skruvarna.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du klarar 20 reparationer på en helg. Du kan läsa hur du fixar:

1. Tröskeln som knarrar
2. Gräsmattan som har en grop
3. Sockeln som vittrar
4. Dörren som bråkar
5. Fogen som spricker
6. Kroken som sitter löst
7. Hängrännan som läcker
8. Gräsklipparen som är slö
9. Kaklet som är knäckt
10. Dörren som hänger
11. Sladden som är avklippt
12. Toaletten som rinner
13. Köksluckan som hänger
14. Staketstolpen som är sned
15. Plattan som har satt sig
16. Trägolvet som fått ett jack
17. Trapetstaket som läcker
18. Tegelstenen som är förstörd
19. Dörrhandtaget som hänger
20. Vattenkranen som droppar

Lycka till!

Læs mere: Stoppa sättningssprickanLæs mere: 4 reparationer som betalar sigLæs mere: 20 reparationer du klarar på en helg

4 reparationer som betalar sig

$
0
0
Fiks det selv, og spar penge – her gennemgår vi 4 reparationer, der betaler sig.

1. Byt tegelfog – spara 90.000 kr

Om du själv byter de gamla vittrande fogarna mellan tegelstenarna, kan du spara upp till 90.000 kr.

Det är inte så svårt att byta ut de gamla, förtvinade fogarna mellan tegelstenarna. Det tar bara tid. En murarfirma kan lätt fakturera 100.000 kronor för att byta fog på en tvåplansvilla. Inte för att bruket till fogen kostar så mycket, utan för att arbetet tar lång tid.

Om du själv vågar kasta sig över uppgiften och har tid till det, kan du spara riktigt mycket pengar.

  • Tid: Räkna med att använda cirka 2 timmar per kvm för att kratsa ut den gamla fogen, lägga i den nya och syratvätta.
  • Pris: Cirka 25-30 kronor per kvm. Du behöver cirka 10-15 kg bruk per kvm.
  • Inbesparing: 80-90.000 kronor.
Med en fogfrässats kan du använda vinkelslipen för att kratsa ut fogen.

LÄS OCKSÅ: Så får du nya tegelfogar

2. Laga den rinnande toaletten – spara minst 5.000 kr per år

Har du en toalett som rinner, så ska det stoppas direkt. För det är stora mängder vatten som går till spillo, och det är dyrt.

En toalett som rinner lite grand hela tiden, kan lätt kosta dig både 5.000 kr och mer i extra vattenkostnad per år. Lyckligtvis är det inte så svårt att stoppa vattenslöseriet.

Om toaletten rinner, är det antingen inloppet eller utloppet som är problemet. Utrinningsventilen behöver kanske bara avkalkas, kanske bytas ut. Inloppsventilen kan bytas.

  • Tid: Reparationen tar under en halv timme.
  • Pris: Beroende på vad som är fel, kan kostnaden ligga på mellan 0 och 500 kr.
  • Inbesparing: Minst 5.000 kronor per år.

LÄS OCKSÅ: Toaletten rinner … Fixa den!

3. Laga tvättmaskinen – spara minst 2.000 kr

Laga tvättmaskinen – spara minst 2.000 kr

En tvättmaskin som plötsligt inte fungerar, kan orsaka kris i varje familj. Och när skjortor, blusar, fotbollskläder och sparkdräkter hotar med att spränga tvättkorgen, kan det vara frestande att susa iväg och köpa en ny maskin.

Men ofta kan du själv laga maskinen och förlänga dess livslängd med flera år. Det gäller både kolet i motorn, trumman, värmeelementet, vattenventilen och pumpen. Delarna går att köpa och nätet vimlar av instruktioner hur man byter.

  • Tid: Beroende på maskin, och vilken del som ska bytas, tar det mellan en halv och två timmar.
  • Pris: En rem till trumman (billigaste reservdel) kostar 200-400 kronor, medan en pump (dyraste reservdel) kostar 500-1.000 kronor.
  • Inbesparing: Från cirka 2.000 till cirka 10.000 kronor.
Värmeelementet är något av det som oftast går sönder.

4. Slipa kniven på gräsklipparen – spara 300 kr

Fiks-det-selv-og-spar-penge-8

Det är enkelt att byta gräsklipparens slöa kniv. På nätet kan du hitta nya knivar till de flesta maskiner. Men ofta kan du på några få minuter förlänga knivens livslängd, genom att slipa den så att den klarar en säsong till. Du sparar inte en förmögenhet men ”timpengen” är bra!

  • Tid: En snabb slipning kan klaras av på en halvtimme.
  • Pris: Gratis.
  • Inbesparing: 150-300 kronor beroende på modell.
Slipa kniven vass med vinkelslipen.

LÄS OCKSÅ: Gräsklipparknivar: Så vässar du din gräsklippare

Læs mere: Stoppa sättningssprickanLæs mere: 4 reparationer som betalar sigLæs mere: 20 reparationer du klarar på en helg

Stoppa sättningssprickan

$
0
0
De utfrästa fogarna ska fyllas med bruk, när de rostfria armeringsjärnen är på plats inne i väggen.
De utfrästa fogarna ska fyllas med bruk, när de rostfria armeringsjärnen är på plats inne i väggen.

Innan du börjar reparera en sättningsskada, måste du hitta vad skadan beror på och eventuellt åtgärda orsaken, så att du inte riskerar att huset spricker igen.

En sättningsskada kan bero på många saker. Exempelvis att det dränerats runt huset, där dräneringen går djupare ned än husgrunden.

Även om det är din granne som dränerar, så kan det påverka markförhållandena runt ditt hus. Vattnet leds bort på ett annat sätt än tidigare, vilket kan ge sättningsskador på ditt hus. Kraftiga rörelser i närheten av ditt hus, t ex vid nybyggnationer eller vägarbeten, kan också öka risken för att det bildas sprickor i ditt hus. Är du osäker på orsaken, kontakta en fackman.

Den här sättningssprickan fanns när huset köptes. Köparna upptäckte skadan först när huset skulle renoveras och man rev ner den gamla tapeten. Då syntes en lång spricka. Eftersom den utanpåliggande tapeten var intakt, var köparna säkra på att orsaken till sprickan var åtgärdad och satte igång reparationen med detsamma.

Ladda ner beskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du sätter stopp för sättningssprickan en gång för alla. Själva fräs- och fogningsarbetet är inte svårt, men det är ett par viktiga saker som du måste vara uppmärksam på.

Vi visar hur du:

  • hittar orsaken till och tar reda på hur omfattande skadan är
  • fräser ut fogarna
  • sätter armeringsjärn och putsar väggen.
Læs mere: Stoppa sättningssprickanLæs mere: 4 reparationer som betalar sigLæs mere: 20 reparationer du klarar på en helg

Välj rätt spackelmassa

$
0
0
Med rätt spackelmassa kan alla hål lagas.
Med rätt spackelmassa kan alla hål lagas.

Spackelmassa i färdigblandade varianter, på tub eller burk, är det verkligen smart att alltid ha ett utbud av hemma i verkstaden.

Vi råkar alla ut för att behöva fylla igen hålet efter en plugg, spackla en sprucken bräda eller täcka reporna på en målad yta.

En gång i tiden krävde det att du köpte en säck torrbruk och själv blandade ihop spackelmassan. Samtidigt var utbudet begränsat.

Idag är bygghandelns hyllor fulla av produkter som är färdiga att använda. Det är så många att man kan prata om en djungel, där det krävs noggrann läsning av pytteliten text på paketet för att kunna skilja dem från varandra.

Multi eller ultra?

Vad är t ex skillnaden mellan ”multi-” och ”ultra”-filler? Eller universalspackel och finspackel? Du klarar de flesta uppgifterna med två eller tre sorter. Då har du spackelmassa till större håligheter, till hål som ska målas över med detsamma och till skador i trä. Men till specialuppdrag finns det naturligtvis också speciellt spackel som du behöver känna till.

I den här gör-det-självbeskrivningen får du en ordentlig överblick över 12 olika spackelmassor som kan användas till:

  • trä (ute och inne)
  • mur (ute)
  • vägg (inne).
Læs mere: Välj rätt metallborrLæs mere: Varianter av hålplattor och hålband Læs mere: Välj rätt spackelmassa

Stabilt utekök med massor av plats

$
0
0
Det är enklare att laga läcker mat i uteköket, när grillgallrets avstånd till glöden kan varieras.
Det är enklare att laga läcker mat i uteköket, när grillgallrets avstånd till glöden kan varieras.

Drömmer du om ett utekök som kan bidra till att förlänga utesäsongen i trädgården, får du här en riktigt bra beskrivning på hur du kan bygga ett. Vårt utekök består av ett fundament med en bordsskiva, på vilken det finns en tegelmur, som delar av ytan. Den ena halvan blir då själva grillplatsen medan det är avställningsoch arbetsyta på den andra halvan.

Material som används är ”halvfabrikat”

Flera av materialen som används är egentligen avsedda för något annat, men här blir de något slags ”halvfabrikat”. De avlånga betongblocken till fundamentet används normalt för t ex markbeläggning. Längden 90 cm passar bra i höjd, när de ställs på högkant i en betongfylld ränna i marken. Och det går snabbt att bygga fundamentet, eftersom det används ett fåtal block som bara fogas ihop med murbruk.

Bordsskivan på fundamentet består av avlånga överliggare i lättbetong, som egentligen ska muras in i väggen över fönster och dörrar. Men de passar också alldeles utmärkt som en bordsskiva, som görs snabbt genom att mura tre överliggare vid sidan om varandra på fundamentet.

När du använder ”halvfabrikat” till fundamentet har du lite mer tid till att fixa med muren och mellanväggen, som görs av tegelsten, med plats för ett grillgaller i flera nivåer.

En del av materialet kan vara svårt att få tag på i Sverige - fråga i din lokala bygghandel eller kolla på Internet.

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger uteköket. Du får en materiallista och en ritning över projektet. Det är inte svårt att göra uteköket, men du måste vara noggrann när du gjuter fundamentet, så att de lodräta betongplattorna står helt rakt.

Vi visar, hur du:

  • bygger fundamentet
  • gör utekökets bordsskiva

Du får också se hur du enkelt pimpar uteköket med en snygg finish eller "extrautrustning" så att det blir som du vill ha det.

Læs mere: Stabilt utekök med massor av plats Læs mere: Spännande grillhus med smarta detaljerLæs mere: Bygga rök: Den BÄSTA röken bygger du själv

Rädda bordsskivan med snygg snickeridetalj

$
0
0
En “fjäril” förhindrar sprickan att vidga sig.
En “fjäril” förhindrar sprickan att vidga sig.

Ju längre tid en träplanka ligger stilla och torkar inomhus i rumstemperatur, desto större är risken för att den spricker och att sprickorna vidgas.

Ja, du kan slå i några spik eller dra skruvar på tvärs från plankans baksida genom sprickan, eller sätta dit en (ful och klumpig) spikplatta. Men du kan också anta utmaningen och lösa problemet med en ”fjäril”.

En fjäril är kort och gott en liten kloss som fälls in över sprickan och håller ihop så att plankan inte slå sig och hindrar sprickan från att vidgas.

Förutom att en infälld fjäril är en väldigt snygg och läcker lösning, är det bra att den inte kräver någon stor maskinpark för att utföras. De enda verktyg du behöver är en såg, ett par stämjärn, borrmaskin, fil och hyvel.

Och för den sista helt exakta passningen behöver du en så kallad sickel (skrapa). Den finns att köpa från blygsamma 50 kr och uppåt på din lokala byggmarknad.

Valfria former och häftiga färger

Du kan forma din fjäril som du vill. Fjärilen i det här exemplet är av den klassiska sorten som liknar två trianglar som går in i varandra. Du kan ärligt talat ge den vilken kreativ utformning du vill, så länge den är smalare på mitten än i sidorna där träet ska hållas ihop på båda sidor om sprickan.

Och när du ändå väljer att kasta dig ut i ett snickeriprojekt som detta, kan du också välja vilket snyggt träslag du vill. Vi inbitna snickerientusiaster tycker till exempel att en svart ebenholts- fjäril är ett bra val för en bordsskiva av vitek från 1860. Mycket nöje!

Rädda bordsskivan

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du gör den snygga snickeridetaljen. Det är svårt att utföra i praktiken och det kräver handlag att stämma ut helt exakt. Men det är absolut inte omöjligt. Vi visar hur du:

  • väljer en kloss i lämplig storlek
  • ritar upp fjärilen
  • sågar ut fjärilen
  • ritar upp på bordet
  • stämmer ut på bordsskivan och limmar fast fjärilen

Stort lycka till!

Læs mere: Rädda bordsskivan med snygg snickeridetalj Læs mere: Välj rätt bänkskivaLæs mere: Kan jag fixa kanten på laminatskivan?

Bygg knivblock och bestickhållare av en hylla

$
0
0
Vi sätter beslag på baksidan, så att vi kan hänga upp blocket och hållaren.
Vi sätter beslag på baksidan, så att vi kan hänga upp blocket och hållaren.

Till knivblocket och bestickhållaren behöver du kapa exakt likadant ca 80 gånger, men har du en kap och gersåg, som kan kapa över 30 cm, är det en enkel uppgift. Du kan också använda en cirkelsåg, men det kräver mer tid och noggrannhet.

Knivblock

Ådringen i träet går längs med långsidan.

När alla bitarna är utsågade, limmas de ihop med trälim. Alla bitar ska sågas ut så att träets ådringar ligger längs bitarnas långsida. Annars håller det inte. När du lägger sidorna och distansbitarna på varandra, ska du vara uppmärksam så att de inte knuffar till varandra. Då blir knivblocket snett.

Bestickhållare

Av de utsågade bitarna byggs fram- och baksidan upp först, innan hela hållaren sätts samman.

Av de utsågade bitarna byggs fram- och baksidan upp först, innan hela hållaren sätts samman.

Beslag och olja

Om du vill hänga upp knivblocket eller bestickhållaren på väggen, kan du sätta upphängningsbeslag på baksidan.

Læs mere: Bygg knivblock och bestickhållare av en hyllaLæs mere: Rädda bordsskivan med snygg snickeridetalj Læs mere: Kakel på köksbänken

Så här målar du rör och element

$
0
0
Måla rör: Måla först med en grundfärg som innehåller rostskyddsmedel.
Måla rör: Måla först med en grundfärg som innehåller rostskyddsmedel.

Viktigt när du spraymålar

De små färgpartiklarna virvlar runt i luften när man spraymålar. Därför är det viktigt att vara väl skyddad. Vädra ordentligt och använd minst andningsmask med ventilation. Saknas möjlighet till effektiv vädring, rekommenderas en andningsmask med kolfilter. Den skyddat inte bara mot partiklar, utan även mot ångorna från lösningsmedel.

Handskar och en heltäckande så kallad tyvekoverall med huva är också ett måste. De små partiklarna kommer in överallt, så det lönar sig att täcka hela kroppen och håret.

TIPS: Effektiva borstar

Borstar för rengöring finns i flera varianter - både till borrmaskinen och vinkelslipen. När det handlar om färg på järn ska man använda en stålborste. Till rostfritt stål och icke-järnhaltig metall ska man välja en kopparborste.

Effektiva borstar

Smart metod när det ska gå snabbt

Om utseendet inte spelar så stor roll, kan man absolut göra arbetet utan att gå till botten med rosten. Med Hammerites metallfärg hindras syre från att tränga in och den kan därför användas utan primer. Lös färg och rost ska dock tas bort och ytan ska avfettas. Men därefter kan man måla direkt på ytan. Fungerar både utomhus och inomhus.

Læs mere: Så här målar du rör och elementLæs mere: Så här målar du ditt trägolvLæs mere: 2 metoder: Måla träet så att det håller

Hålplatta & hålband

$
0
0
Hålplattor och hålband går både enklare och snabbare att använda än traditionella snickeriförband. Och rätt använda blir skarvarna stenhårda.
Hålplattor och hålband går både enklare och snabbare att använda än traditionella snickeriförband. Och rätt använda blir skarvarna stenhårda.

Hur används hålplattor?

När det handlar om att sätta upp hålplattor och andra byggbeslag, så gäller det att försvaga träet så lite som möjligt. Därför ska man undvika att sätta skruvarna för nära kanten på träet och för nära andra skruvar.

Fler skruvar behövs när hålplattan sätts längs med träets ådring (i fiberriktningen). Då ska skruvarna också sättas närmare sidan än ändträet, och två skruvar ska sättas tätare i vinkel mot fiberriktningen än längs med den.

De exakta avstånden mellan skruvarna beror på belastningen. På bild 1 ligger belastningen i vinkel mot träets ådring. Här ska man ha 40 mm till den kant som belastas. Med belastning i träets längdriktning, som på bild 2, behöver man bara 20 mm till sidan men 60 mm till ändträet.

Teckning 1: Här ligger belastningen tvärs mot träets ådringar. Därför ska man ha hålla ett avstånd på 40 mm till kanten.
Teckning 2: Här ligger belastningen längs med träet. Därför ska man ha ett avstånd på 20 mm till sidan och 60 mm till träets ände.

Bara för hålplattor

I de flesta byggbeslag är hålen 5 mm i diameter, och de passar för 5 mm-ankarskruv och 4 mm ankarspik. Både ankarskruv och ankarspik är faktiskt 4 mm tjocka, men skruvens 5 mm avser den korta, tjockare halsen.

För att få det starkaste förbandet när man använder hålplattor, rekommenderar tillverkarna att ämnena som ska sammanfogas är lika breda och att man alltid använder hålplattorna parvis – fästa på båda sidor om skarven.

Dimensioner

Klassiska hålplattor är normalt 1,5 eller 2 mm tjocka. Det finns en stort utbud av standardstorlekar, så det går alltid att hitta någon variant som passar till varje projekt.

  • Bredd: 40, 50, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 200, 220, 240, 260, 280 och 320 mm

  • Längd: 100, 120, 140, 160, 180, 220, 240, 260, 300, 340, 380, 420 och 500 mm

Vanliga varmförzinkade hålband är 1 eller 1,5 mm tjocka. Banden är 20 mm breda och finns i rullar med en längd på antingen 3, 10 eller 25 meter.

Hålplattorna blir starkare två och två

Hålplattornas styrka ligger i elasticiteten, inte i styvheten. Därför används de bäst parvis – på båda sidor om skarven.

Försök att se hålplattan som en bit seg tejp. Om man sätter ihop två bjälkar med en hålplatta på ena sidan, kan fogen ge med sig vid tryck eller hård vind. Men sätter man hålplattor på båda sidor om bjälkarna, ger de två beslagen tillsammans en väldigt styv fog, som kan motstå mycket större krafter.

Hålplattorna blir starkare två och två
Læs mere: Välj rätt metallborrLæs mere: Varianter av hålplattor och hålband Læs mere: Välj rätt spackelmassa

Urstarkt verktyg på tryckluft

$
0
0
För lite pengar kan du få extremt starka och lätta verktyg, som dessutom håller i det närmaste för evigt, eftersom det inte finns någon motor som slits.
För lite pengar kan du få extremt starka och lätta verktyg, som dessutom håller i det närmaste för evigt, eftersom det inte finns någon motor som slits.

I dessa tider, när allt ska vara batteridrivet, är det lätt att glömma de gamla, hederliga lufttrycksverktygen.

Men när den halvtomma batteridrivna mutterdragaren fastnar i en hjulskruv, som verkar sitta rejält fast, kan den tryckluftsdrivna mutterdragaren blåsa av den på bråkdelen av en sekund. Och just detta scenario beskriver riktigt bra livet med en kompressor, för nästan alla sorters verktyg finns för tryckluft. Och de självklara fördelarna är att tryckluftsverktyg är starkare och billigare.

Här nedan har vi valt ut 9 lämpliga gör-det-själv verktyg som går på tryckluft och som lyfter din verktygssamling.

1. Tryckluftsspade för effektiv nedbrytning

Skala klinkerna från golvet, knacka upp betongen och gräv djupa hål i stenhård jord. Det är precis vad du kan göra med Scheppach Aero2-spaden. Med spaden följer ett antal olika mejslar och skrapor, så du är färdig att sätta igång med det samma. Men det kräver en rejäl kompressor. Priset är 1.299 kronor.

Krav för tryckluftsspade:

  • Kompressor: 6,3 bar
  • Luft: 280 liter/min.
Med sin breda och vinklade kakelmejsel kan Aero2 bland mycket annat skala av det översta lagret golvbeläggning.

2. Skruva, slipa och banka med verktygslådan från Stanley

Stanleys verktygslåda för tryckluft visar på bästa sätt varför vi älskar tryckluft! Här får du nämligen hela fyra olika verktyg plus en rejält tilltagen hög med tillbehör för precis under 1 000 kronor. Vår favorit till verkstaden är hylsnyckeln med 10 medföljande hylsor!

Krav för hylsnyckel:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 200 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Skruva, slipa och banka

3. Snyggare fogar med en tryckluftsfogpistol

Testa en tryckluftsfogpistol nästa gång du ska foga – du går aldrig tillbaka till den manuella! Med ett relativt lågt tryck ger sprutan ett snyggt och enhetligt resultat, samtidigt som det går att ställa in fogmängden. Dessutom slutar den trycka i samma sekund som du släpper handtaget. Priset är 249 kr för den billigaste modellen på Harald Nyborg.

Krav för fogpistol:

  • Kompressor: max 3 bar
  • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Snyggare fogar med en tryckluftsfogpistol

4. Spikpistol för de stora uppgifterna

Ska du skjuta tusentals spik i ditt nästa stora byggprojekt, så ska du ha en tryckluftspistol. Den här modellen (Air Mounty 15-50 mm) väger 1,4 kg, mindre än hälften av en batteridriven. Och kostar mindre än en tiondel, med ett pris på 299 kr

Krav för spikpistol:

  • Kompressor: max 8,6 bar
  • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Spikpistol för de stora uppgifterna

5. Lyft bilen med domkraft

En av de mest geniala möjligheterna som tryckluft ger för bilen är Biltemas lilla domkraft. Ja, den är ganska dyr jämfört med andra tryckluftsverktyg, men den är i gengäld mycket lättare att flytta på än andra vanliga, hydrauliska domkrafter. Bara koppla den till kompressorn, placera under bilen och tryck ned handtaget – det är precis lika lätt som det låter. Domkraften kan lyfta 2 ton upp till 38,5 cm höjd och kostar 3.499 kr.

Krav för domkraft:

  • Kompressor: 8 bar
  • Luft: 25 liter/min.
För in domkraften under bilen och tryck ned det högra handtaget. När du är färdig, trycker du ned det vänstra och bilen sjunker lugnt och stilla ned igen.

6. Byt hjul med en mutterdragare

Ett lätt tryck och mutterdragaren nästan river av muttrarna från vinterdäcken – och det även om de skulle ha rostat fast ordentligt över vintern. KOM IHÅG, när du drar fast sommardäcken, att använda en torsionstav. För om du drar på muttrarna igen med den kraften som mutterdragaren har i sig, riskerar du att dra sönder både muttrar och gängor.

Krav för mutterdragare:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 125 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Mutterdragare

7. Slå av rost och färg med en nålhammare

Nålhammaren är bilentusiastens bästa vän. Den kan nämligen slå bort gammal färg, rost och svetsrester, och gör snabbt klart för fortsatt arbete. Perfekt för att rensa gamla bromstrummor. Men kom ihåg öronskyddet, för även om nålarna bara rör sig någon millimeter är larmet öronbedövande!

Krav för nålhammare:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 80 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Slå bort rost och färg med nålhammare

8. Blås skräpet (långt) bort med en blåspistol

Du kommer inte förbi blåspistolen, som kan blåsa luften så hårt som kompressorn tillåter. Det finns många olika modeller, med priser från några tior och uppåt. Den är helt genialisk och helt ovärderlig. Den kan t ex rensa dammsugarfilter och blåsa rent arbetskläder, blåsa bromstrummor rena från smuts och helt enkelt blåsa allting rent.

Krav för blåspistol:

  • Kompressor: 3 bar
  • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Blås skräpet (långt) bort med tryckluftspump

9. Pumpa däck med en tryckluftspump

Trycksluftspumpen är ett av de mest praktiska tillbehören till kompressorn. Den kan pumpa cykel-, moped- och bildäck blixtsnabbt och är också lämplig för att fylla luft i de tomma däcken på trädgårdstraktorn, säckkärran och skottkärran. Dessutom blir du kvarterets hjälte, när grannens barn behöver pumpa sina bollar, badleksaker och luftmadrasser. Pris ca 100 kr.

Krav för tryckluftspump:

  • Kompressor: 8 bar
  • Luft: min. 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Pumpa däck med tryckluftspump

Verktyget avgör kompressorn

De flesta kompressorer kan ge ett tryck på 8-10 bar, men det är stor skillnad på hur mycket luft de kan pressa ut per minut. De minsta och billigaste ligger på omkring 50 liter i minuten, medan de större och dyrare snarare ligger på 250-300 liter per minut. Det är helt enkelt vilket verktyg du ska använda som bestämmer vilken kompressor du ska köpa.

En liten borrmaskin använder ungefär 50 liter luft i minuten, medan en sticksåg behöver betydligt mer än 200 liter. Det står på alla tryckluftsverktyg hur mycket tryck de ger och hur mycket luft de behöver.

Att skaffa en kompressor ger ett antal olika fördelar. Det enda på minussidan är att den inte når så långt och att den för mycket oväsen när den fyller på luft.

Med detta sagt, så kan man köpa till mycket längre luftslangar, upp till 20 meter, så man måste inte ha kompressorn stående precis där man arbetar.

Avläs trycket

Alla kompressorer levereras med minst en manometer, där du kan avläsa utloppstrycket ut till verktyget. Du monterar den enkelt med en snabbkoppling.

Alla kompressorer levereras med minst en manometer, där du kan avläsa utloppstrycket ut till verktyget. Du monterar den enkelt med en snabbkoppling.
Læs mere: Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinenLæs mere: Bli expert på färgsprutan på 5 minuterLæs mere: Urstarkt verktyg på tryckluft

Färgspruta: Bli expert på färgsprutan på 5 minuter

$
0
0
Malersprøjte: Når først der er dækket effektivt af, går det virkelig stærkt med malersprøjten.
Färgspruta: Bara det blivit övertäckt ordentligt, går det verkligen fort med färgsprutan.

Snabbguide till färgsprutan

Att måla med färgspruta har tidigare varit likställt med minutiös inplastning och täckning samt timtal av rengöring. Men den tiden är förbi, och nu kan du tryggt använda pistolen när du ska ta itu med måleriarbetet.

Moderna sprutor sprider inte ut färgen i luften, utan använder det mesta av luften för att rikta färgen, så att den hamnar precis där den gör nytta.

Det betyder, att det är mindre viktigt än tidigare att täcka. Ute i trädgården går det oftast att sprutmåla utan att behöva täcka in området runt om.

Rengöringen av färgsprutan har också blivit lättare. Den enkla konstruktionen och de moderna materialen gör den faktiskt lättare att rengöra än en pensel.

Det finns därför inte längre några bra argument för att välja bort färgsprutan utomhus!

I den här snabbguiden hjälper vi dig att hitta den modell som passar dina behov. Klicka på länken och gå direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Ett varv runt färgsprutan

Färgspruta: Så lätt använder du den

Så här använder du en färgspruta

Det finns några saker du bör veta, innan du kastar dig över sprutmålningen

När du har bestämt dig för att sprutmåla, ska du börja med att välja en färg eller ett träskydd som lämpar sig att spruta med. Fråga i bygghandeln. Oftast kan oljor och träskydd användas som de är, medan lackfärger i regel bör tunnas ut. Börja alltid med att provmåla på en skiva eller liknande, och justera dig fram under tiden.

När sprutpistolen levererar rätt mängd kan du sätta igång. Måla vått i vått, så att färgen flyter samman. På stora ytor kan det vara en fördel att spruta både lodrätt och vågrätt. Avsluta alltid med att lägga på det sista lagret i längdriktningen.

Här nedan har vi identifierat de principer du behöver känna till för att bli mästare på att måla med färgspruta.

Andra vanliga uppgifter för färgspruta

Här nedan kommer fler exempel på uppgifter där det kan betala sig att använda färgspruta istället för roller.

  • Utemöbler Är konstruerade så att vattnet ska kunna rinna igenom. Det innebär att det finns hål och springor som är svåra att komma åt. Det gör det extra svårt att komma åt med en pensel, så här är sprutmålning det givna och naturliga valet.

  • Plank Har oftast en stor yta i olika nivåer eller med avstånd mellan brädorna. Det betyder att det både går lättare och snabbare att sprutmåla planket, eftersom färgen lätt tar sig in i alla skrymslen och vrår.

  • Staket Ett staket består ofta av stående ribbor monterade på liggande reglar. Ofta är staketet gjort med luft mellan ribborna som ibland även utsmyckats med snickarglädje. Det betyder många och stora mellanrum, och skrymslen – med andra ord ett uppdrag för färgsprutan.

  • Grindar Är i regel en öppen konstruktion av trä eller metall med både liggande, stående och snedställda element. Det ger penseln för stora utmaningar. Arbetar du istället med färgsprutan går det snabbt, lätt och effektivt.

  • Takfot Vindskivor är ett perfekt uppdrag för sprutpistolen. Behovet att täcka och skydda är inte lika stort som på andra ställen, och det är svårt att göra fel med färgsprutan.

  • Gavel och fasad Den utvändiga träpanelen på gavel och fasad skapar oftast en massa skrymslen och vrår som är tidskrävande att måla med pensel. Stora ytor går lättare och snabbare att måla med sprutpistolen. Däremot bör du lägga tid på att skydda dörrar och fönster.

Læs mere: Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinenLæs mere: Bli expert på färgsprutan på 5 minuterLæs mere: Urstarkt verktyg på tryckluft

Metallborr - välj rätt borr!

$
0
0
Metallborr: Välj rätt borr: Ett hål som detta kan bara borras med ett riktigt metallborr med en härdad spets.
Metallborr: Välj rätt borr: Ett hål som detta kan bara borras med ett riktigt metallborr med en härdad spets.

Borra i metall kräver ett metallborr

Låt oss börja med att konstatera: Du kan mycket väl borra hål i trä med ett metallborr, men du kan inte borra i metall med ett träborr. Ett metallborr har en härdad spets som kan bryta igenom metall, och det har inte ett träborr. Men det är skillnad på metallborr, precis som det finns olika sorters metaller som är olika hårda.

Metallborr till hård metall och mjukare metall

Ska du borra i stål eller aluminium, relativt mjuka metaller, är räcker som regel ett vanligt spiralborr. Om du ska borra hål i härdat stål eller gjutjärn, behöver du ett borr med härdad spets, som ger borret superkrafter. Vanligtvis har skären på ett metallborr en vinkel på 118 grader, och det gör att borret kan skära sig genom metallen.

Ett brett urval av specialister

De flesta får nog inte regelbundet användning av ett metallborr, eftersom det ofta handlar om speciella uppgifter. Det finns också en hel räcka specialborr ägnade för att arbeta i metall.

Ett av de mest speciella är det så kallade stegborret. Det är koniskt format och består av olika skär, som gör hålet större för vart skär, De kan vara till exempel från 6 till 39 mm. Ett stegborr är främst ägnat för att borra i tunn metall, exempelvis aluminium.

Stegborr: Ett stegborr från Bosch. Varje steg ger ett större hål. Stegborr och används ofta i pelarborrmaskiner för maximal precision.

Kobolt metallborr till syrafast rostfritt stål

Ska du borra hål i extremt starka metaller, exempelvis syrafast rostfritt stål, kommer du inte långt med ett vanligt metallborr på 118 grader. Det är helt enkelt inte tillräckligt starkt. Då får du användning av ännu en specialist, ett metallborr med tillsats av metallen kobolt. På ett sådant borr är spetsen ofta plattare och har en vinkel på 135 grader.

Metallborr: Kobolt: Detta borr är tillsatt 8 procent kobolt. Det gör att det klarar att borra igenom hårda metaller som rostfritt stål.

Metallborr i alla storlekar

Utbudet av metallborr är stort, och chansen är stor att du hittar ett borr som passar till det hål du vill borra.Till exempel är metallborr 20 mm och metallborr 25 mm några av de storlekar du kan få med 118 graders spetsvinkel. De flesta bygghandlare har ett brett utbud av metallborr.

Læs mere: Välj rätt metallborrLæs mere: Varianter av hålplattor och hålband Læs mere: Välj rätt spackelmassa

Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinen

$
0
0
Borrstativ: Borrstativet är perfekt för att borra helt exakt i krävande material.
Borrstativ: Borrstativet är perfekt för att borra helt exakt i krävande material.

För bara 400 kronor kan du köpa ett borrstativ av bra kvalitet, och den är ett suveränt och helt nödvändigt verktyg när du måste borra helt exakt.

Borrstativet ger hög precision

Du kanske sitter och undrar hur du skulle använda ett borrstativ till din borrmaskin hemma i din lilla hobbyverkstad. Svaret är: Mer än du först tror. Borrstativet håller fast din borrmaskin i ett järngrepp och styr den med en precision som du aldrig kan uppnå med en handhållen borrmaskin.

Det här kan borrstativet användas till

Borrstativets precision och exakthet kan användas för många olika slags borrning. Här är några exempel:

  • Borra plugghål - borrstativet sätter djupet perfekt,
  • Göra tappfogar - borrstativet sätter djupet perfekt,
  • Borra i runda ämnen - ämnet hålls fast, medan du styr borret med stor säkerhet,
  • Borra i metall - borret förs lugnt, säkert och mycket exakt ner i ämnet.

Borrstativet gör det med andra ord betydligt lättare att utföra en rad krävande precisionsjobb, och du kan därför för ett relativt lågt pris få större glädje av din vanliga borrmaskin.

Borrstativ: Krävande material kan fixeras under borrstativet, så att resultatet blir helt exakt.

Borrstativet har problem med större ämnen

Med borrstativet kan man rigga på olika sätt och borra i många olika material. Men det finns en nackdel. Avståndet från borret till borrstativets pelare brukar vara 12-15 cm, och det skapar problem när du ska borra hål i mitten på större ämnen. Här kan du istället använda ett mobilt borrstöd.

Mobilt borrstöd – borrstativets flexibla kusin

Borrstativet finns också i en mer mobil variant, som kallas borrstöd. Det är byggt enligt samma princip som en handöverfräs, där det roterande borret är centrerat. Borrmaskinen styrs mellan två pelare, och den kan på så sätt tippas ner i ämnet medan borret behåller sin lutning.

Borrstödet är enkelt och smidigt, men oavsett vad tillverkarna skriver i sina broschyrer kan det aldrig ersätta borrstativet. Det fungerar dåligt på små ämnen och på metall. För runda ämnen har det inte heller mycket att sätta emot borrstativet för borrmaskinen.

Borrstativ: Den största fördelen med borrstödet är att det kan flyttas dit där du ska borra. Även mitt på stora skivor kan du borra helt exakt.

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du veta om pelarborrmaskinen

Læs mere: Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinenLæs mere: Bli expert på färgsprutan på 5 minuterLæs mere: Urstarkt verktyg på tryckluft

Trall - vilket trä är bäst?

$
0
0
Trall: Välj rätt trall till terrassen
Trall: Välj rätt trall till terrassen

Hur används trall?

Trallen skruvas fast på en konstruktion som är utformad så att alla brädorna stöttas underifrån. Konstruktionen byggs oftast av tryckimpregnerat trä, då den ligger på marken och inte kan underhållas när brädorna är på plats. Hur långt det ska vara mellan stödpunkterna beror på brädornas tjocklek och träslagets styrka.

Trall: Bygg en konstruktion som stöttar upp alla trallen

LÄS OCKSÅ: Tryckimpregnerat virke - bra eller dåligt?

Trall monteras aldrig så att de ligger helt tätt. Det ska alltid vara luft mellan, så att fukt kan vädras undan. När du ska skruva fast brädorna är det enklast att använda avståndsklossar i samma tjocklek överallt på träterrassen. Då får du exakt samma avstånd mellan alla brädor.

Redaktionen rekommenderar: TEST: Vi testar 7 starka skruvdragare

Trall: Få samma avstånd med avståndsklossar

Viktigt om trä!

Ceder och flera av de tropiska träslagen innehåller ämnen som kan framkalla allergi. När du arbetar med träet bör du därför skydda dig så att spån inte kommer i kontakt med din hud eller dina ögon.

TRALL - HÅRDTRÄ

Trall av hårdträ ger träterrassen en exklusiv prägel. Och flera av de hårdare träslagen håller länge. Här går vi igenom några av de vanligaste hårda träslagen.

SPECIELLT MED HÅRDTRÄ

Hårdträ sliter mycket på verktygen som du använder. Ska du bygga en större träterrass, kan det göra tänderna på både fogsvans och klingor slöa. Och det är en fördel att arbeta med dubbla skruvdragare: en maskin att förborra med och en att skruva med. Det är smidigast.

Läs mer om altan

DIMENSIONER

Hårt trallvirke kommer ofta i tunnare dimensioner än mjuka. Medan den mjuka typen ofta har dimensionen 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, kommer t.ex. lövträ i:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Fler varianter av exotiska träslag

Med jämna mellanrum dyker nya träslag upp i handeln. Vissa finns bara på marknaden en kort tid, andra blir lagervara efter ett tag.

Cumaru, Bilinga, Jatoba och Bankirai är träslag som funnits länge på marknaden. De har fördelarna att träet är hårt och har en riktigt lång hållbarhet.

Azobe har använts i årtionden – bland annat till banvallar. Den finns ibland att få tag på som trall. Det är ett av de hårdaste träslagen som finns – och det trivs faktiskt bäst i fuktiga miljöer.

Les mer om trädäck

TRALL - Mjukt trä

Särskilt med mjukt trä

Träterrasser ska rengöras med jämna mellanrum, då det kommer att växa alger på ytan. Många väljer att använda högtryckstvätt, men inga av de mjuka träslagen mår bra av att tvättas med så högt tryck. En trädgårdsslang – gärna med tryck på strålen – är mer skonsam.

Trall: Dimensioner

Trall finns i många dimensioner.

De vanligaste är:

  • 28 x 120 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 125 mm
  • 28 x 145 mm (hyvlat). I rå version: 32 x 150 mm

Andra hyvlade dimensioner:

  • 22 x 95 mm
  • 28 x 115 mm
  • 26 x 141 mm (ceder)
  • 26 x 193 mm (ceder)
Læs mere: Välj rätt trall till terrassenLæs mere: 7 tips: Få trädäcket tillbaka i toppformLæs mere: Underhållsfritt trädäck

Cellplast – som isolering och byggskivor

$
0
0
Cellplast: Expanderad cellplast består av 98 procent luft. Skivan här är klädd med förstärkande glasfiberväv.
Cellplast: Expanderad cellplast består av 98 procent luft. Skivan här är klädd med förstärkande glasfiberväv.

Cellplast är ett slags plast som används till allt från engångsmuggar till hålmursisolering. Den sort som vi känner som cellplast när vi bygger är EPS - expanderad cellplast, eller polystyren.

Det är den som mest är känd som frigolit, men som också ingår i ett ökande utbud av produkter från olika tillverkare.

Cellplast som isolering

Expanderad cellplast består till 98 procent av luft och bara två procent plast. Det ger produkten väldigt bra isoleringsförmåga. Och eftersom cellplast samtidigt har en fast form, är det på många sätt lättare att isolera med under golv än t ex mineralull.

Du kan faktiskt lägga grunden under ett hus bara genom att bygga en sockel av t ex lecablock och sedan fylla det med flera lager cellplast. Du kan välja att sedan gjuta betong ovanpå, men i praktiken kan du också bara lägga ett flytande golv direkt på cellplastskivorna.

LÄS MER OM: Golvisolering

Där den traditionella frigoliten var alldeles för mjuk för att gå på, tål den moderna välisolerande cellplasten att gå på. Du kan dessutom köpa skivor som kan användas till industrigolv utan att trycket får dem att spricka.

Några producenter gör vinklade sockeldelar, som främst består av cellplast. Med dem kan du bygga en sockel direkt på marken utan att behöva gräva. Och så kan du fylla upp med isolerande cellplastskivor.

LÄS OCKSÅ: Vilka isoleringsmaterial ska du välja?

Cellplast som byggskivor

Förutom sina isolerande egenskaper, har skivor av cellplast också en annan tydlig fördel: de väger nästan ingenting. Och om man förstärker en cellplastskiva med ett tunt lager glasfiberväv, så får man en skiva som är mycket lätt men som samtidigt är tillräckligt stark för att du t ex ska bygga en mellanvägg till en duschhörna endast av cellplastskivor. Det är en metod som är mycket enklare och viktmässigt lättare än om du t ex ska limma ihop åtta-tio lättbetongblock för att få samma resultat.

En del skivor är godkända att användas i våtrum, både på väggar och golv. Ja, du kan till och med bygga ett badkar av våtrumsgodkända cellplastskivor - eller köpa ett färdigt kar i bygghandeln och själv klä det med kakel. Själva karet väger bara 54 kilo.

Cellplast: Cellplastskivorna är enkla att arbeta med. På några minuter har du byggt en vägg, t ex till en duschhörna.

Cellplastskivor för alla ändamål

Tillverkare som tyska Wedi har inte bara fyrkantiga skivor med olika mått och tjocklek. De har också element till duschgolv med fall, bågformade väggar och fristående handfat. Allt gjort av cellplast, som det är bara att putsa upp och klä med kakel.

Du kan också enkelt lägga ner en armerad cellplastskiva och använda som bänkskiva, t ex vid tvättmaskinen och torktumlaren i grovköket.

Cellplast: Klädda med kakel ser cellplastskivorna ut som vilken vägg som helst. Bara om du knackar på dem, märker du att de låter ihåliga.
Læs mere: Cellplast – som isolering och byggskivorLæs mere: Varianter av hålplattor och hålband Læs mere: Välj rätt spackelmassa

SE HÄR: Få ut det bästa av ditt internet

$
0
0
Produktpic_SE

Vilken sorts skruv ska du använda? Hur varmt måste det vara innan du kan måla träet? Och hur monterar du trädäcket snyggast? Ofta söker vi svaren på internet.

Men ibland strular det, för att ditt WiFi inte når ända ut i verkstan, till trädäcket eller ut i trädgården.

Med den nya WiFi-förstärkaren kan du få optimal WiFi-uppkoppling överallt i bostaden. Och just nu får du den för bara 148 kronor tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv.

Produktpic_SE

WiFi-förstärkaren är lätt att använda. Du trycker bara på knappen på din nuvarande router och därefter på knappen på WiFi-förstärkaren.

Och strax därefter är WiFi-förstärkaren kopplad till ditt nätverk och redo att börja använda.

WiFi-GIF

Så här fungerar WiFi-förstärkaren

WiFi-förstärkaren fungerar så att den tar emot din befintliga WiFi-signal från din router, varefter den förstärker signalen och sänder ut den igen. Med WiFi-förstärkaren kan du alltså förstärka ditt WiFi på de platser i bostaden där signalen från din router till din mobiltelefon, läsplatta eller dator är särskilt dålig.

Och eftersom WiFi-förstärkaren så att säga bara återanvänder och förstärker din existerande signal, så är säkerheten den samma som när du bara använder din vanliga router. Det handlar alltså inte om en ny signal utan bara en förstärkt signal, där man fortfarande måste ange samma lösenord som till ditt befintliga WiFi för att kunna använda nätverket.

Kort om WiFi-förstärkaren:

  • 2 frekvensband 2,4 GHz och 5 Ghz
  • Hastighet upp till 1200 Mbit/s
  • Räckvidd på 10 meter

Tillsammans med WiFi-förstärkaren får du också vår stora, digitala bilaga “WiFi i hela huset - 5 effektiva sätt”. Där får du experternas bästa tips och full överblick över hur du kan optimera ditt WiFi.

Spar_SE
Læs mere: SE HÄR: Få ut det bästa av ditt internetLæs mere: Bygg en perfekt verktygstavla!Læs mere: Så här inreder du en häftig verkstad

Fibergips: Så här arbetar du med fibergipsskivor

$
0
0
Fibergips: Skivor av fibergips är starkare än normala gipsskivor och därmed mer stabila – och inte minst skruvfasta.
Fibergips: Skivor av fibergips är starkare än normala gipsskivor och därmed mer stabila – och inte minst skruvfasta.

Vad är fibergips?

Fibergips består helt enkelt av gips och pappersfibrer. Det handlar vanligtvis om cirka 80 procent gips och 20 procent fiber. Fibergips liknar vanliga gipsskivor och finns i olika storlekar. De finns bland annat i storleken 12,5 x 90 x 250 cm, som passar för en uppsjö ändamål i hemmet.

Du kan använda fibergips i vardagsrummet, i sovrummet, i barnkammaren, i hallen och på många andra ställen.

Fibergipsskivor vs. vanliga gipsskivor

Fördelen med en vanlig gipsskiva är att den är stark och lätt att arbeta med. Efter en kort stund kan de allra flesta arbeta med gips. Gips kapas med en hobbykniv, varefter den överblivna delen knäcks av med handkraft. Vanliga gipsskivor kan sättas i två lager för att ge maximal styrka. En gipsskiva på 90 x 250 cm kostar från 70 kronor.

Fördelen med en fibergipsskiva är att det räcker med ett lager, där man med vanliga gipsskivor kan tänka sig två lager. Fibergips är alltså starkare än vanlig gips, och så har det den fördelen att det är mer ljudisolerande. Nackdelen med fibergipsskivor är att om du köper dem utan spackelkant, ska du limma ihop dem. Det är inte svårt men lite mer omständligt än att bara skruva upp dem. Fibergipsskivor från t ex Fermacell kostar från ca 200 kr för en standardskiva på 90 x 250 cm.

Kan man använda fibergips i våtrum?

Både ja och nej. Det är självklart att använda fibergips till väggarna i ditt badrum. Men glöm inte att använda ett vådrumsmembran och exempelvis kakel utanpå fibergipsen. I våtzon 1 (i och omkring duschen) rekommenderar vi dock att du använder speciellt våtrumsgips.

Vilka skruvar använder man till fibergips?

Sätter du fibergips på träreglar, kan du antingen använda gipsskruvar eller klammer. Använder du klammer i ett våtrum bör de alltid vara rostfria. De är lite dyrare, men i gengäld rostar de inte.

Sätter du fibergips på stålreglar, kan du bara använda gipsskruv. Skruvarna ska skruvas in så långt att de sitter ett par millimeter djupare än ytan på fibergipsen. De ska dock inte skruvas i så långt att de bryter gipsets yta.

Fibergips: På en trästomme kan du montera fibergipsskivor med både gipsskruv och klammer.

Hur kapas fibergips?

Fibergips kapas bäst med en sänksåg med styrskena. Det dammar en hel del, så det är en bra idé att köpa eller hyra en grovdammsugare för ändamålet. Du kan använda en hårdmetallklinga till fibergipsskivorna. När du har monterat klingan, ställer du in djupet, så att klingan bara precis skär igenom fibergipsen.

Det är en bra idé att lägga en skiva under den skiva du ska kapa. Det ger ett stabilt underlag och så tar den också en del av det damm som annars hade hamnat på golvet.

Fibergips: Fibergips kapas bäst med en sänksåg med styrskena.

Hur fogar man fibergips?

Fibergipsskivor finns både med och utan spackelkant. Väljer du utan spackelkant, ska de limmas ihop med ett speciallim för ändamålet. De ska limmas längs alla skarvar, varefter det överflödiga limmet skrapas bort. Skruvhål ska spacklas, därefter kan resten av väggen bredspacklas.

Väljer du däremot fibergipsskivor med spackelkant, ska du spackla skarvarna på samma sätt som med vanliga gipsskivor, innan du kan bredspackla hela väggen.

LÄS OCKSÅ: Så här helspacklar du

Fibergips: Fibergipsskivor finns med och utan spackelkant.
Læs mere: Så här arbetar du med fibergipsskivorLæs mere: Hur breda ska gipsskivorna vara?Læs mere: Hur tätt ska skruvarna sitta i gipsskivan?

Test av batteridriven högtryckstvätt

$
0
0
Högtryckstvätt test: Med en batteridriven högtryckstvätt behövs inte krånglande förlängningssladdar.
Högtryckstvätt test: Med en batteridriven högtryckstvätt behövs inte krånglande förlängningssladdar.

Högtryckstvätten är perfekt när bilen ska tvättas eller när terrassen eller trädgårdsmöblerna ska vårstädas. Och med de senaste batteridrivna maskinerna slipper du den krånglande förlängningssladden. Några modeller har till och med inbyggd vattentank. Och de som inte har det kan enkelt använda vatten från en dunk eller spann. Du behöver med andra ord inte bekymra dig om eluttag och rinnande vatten. Högtryckstvätten kan därför utan problem användas längst ner i trädgården eller slängas in i bilens bagageutrymme, när du ska ner till hamnen och rengöra båten.

Batteridrivna högtryckstvättar är fortfarande något ganska nytt. Och det finns inte heller så många maskiner på marknaden. Därför är det stor skillnad mellan de sex maskiner vi fått tag i till det här testet - både när det gäller pris och prestanda. Men det är sex modeller som finns ute på marknaden.

Begränsad batteritid

Det är en krävande uppgift att skicka iväg en vattenstråle med högt tryck. Och även om moderna batterier och maskiner är extremt energieffektiva, töms batterierna på mellan 5 och 16 minuter vid fullt tryck. I praktiken kan du dock arbeta lite längre, eftersom det är sällan man håller inne knappen från början till slut.

Generellt är vi imponerade av det samlade fältet. Men särskilt en deltagare överraskade med kombinationen av jättehögt tryck och lång batteritid.

Så här har vi testat högtryckstvättar

Det är stor skillnad på styrkan hos de sex deltagarna. För att tydliggöra det tog vi tiden medan vi avlägsnade stelnad lera på trädgårdsplattor.

Ska du använda vatten från t ex en spann, är det avgörande hur mycket du kan rengöra innan spannen är tom. Därför har vi testat deltagarnas vattensnålhet.

Vi har testat hur länge deltagarna kan köra med högsta tryck, innan batteriet är tomt. Den faktiska arbetstiden blir dock längre, eftersom man sällan håller knappen inne hela tiden.

Under testets gång har vi löpande utvärderat maskinernas kvalitet och deras tillbehör.

LÄS OCKSÅ: Test av högtryckstvättar

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat de här högtryckstvättarna

  • Bosch Fontus
  • Ryobi RPW36120HI
  • Kärcher K2 Battery
  • Gardena AquaClean Li-40/60
  • Worx Hydroshot WG630E
  • Kärcher KHB 5

LADDA NER HELA TESTET och se vilken högtryckstvätt som blev den stora vinnaren i vårt test.

Læs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna högtryckstvättarLæs mere: Fungerar en altantvätt?Læs mere: TEST: Vi testar 7 populära högtryckstvättar

Vinn trädgårdsset från SKIL

Behövs vindpapp på förrådet?

$
0
0
Vindpappet spikas fast med pappspik i storlek 20 x 2,1 mm.
Vindpappet spikas fast med pappspik i storlek 20 x 2,1 mm.

Fråga:

Måste jag sätta ett lager vindpapp under ytterpanelen?

Svar:

Du behöver bara sätta vindpapp på förrådet, om du planerar att isolera det. Vindpappen täcker alla sprickor och skarvar, så att det inte kan blåsa in. Våderna av papp spikas fast med 20 cm överlappning, så att det inte blir glapp.

Men om förrådet ska isoleras, ska du sätta läkt utanpå vindpappen, så att ytterpanelen inte sätts direkt mot vindpappen. Det beror på att det måste finnas luft så att fasaden kan andas.

LÄS OCKSÅ: Här finner du inspiration och bygginstruktioner för hur du kan bygga en redskapsbod.

Læs mere: Behövs vindpapp på förrådet? Læs mere: Förråd med full isoleringLæs mere: Redskapsbod med plats för allt
Viewing all 219 articles
Browse latest View live